RASPRESENTATION
Staffordshire bullerriern härstammar från bull- och terrierhundar som för det mesta förekom i Midlands och som då även användes i hundkamper. Dock hade staffarna sina rötter i Black Country, som numera är ett samlingsnamn för gruv- och industriområdena vid Birmingham, Staffordshire och Midlands. I områdena kring dessa kolgruvor var det tätbefolkat och framförallt barnrikt, vilket ställde krav på att hundarna var pålitliga och snälla. Därifrån föddes även uttrycket "nanny dog" som används just på grund av rasens oerhörda kärlek till barn. Ifall hundarna visade minsta lilla tecken på aggressivitet mot människor så togs de bor direkt. Och när även hundhetsning förbjöds uppstod tanken på att staffarna skulle kunna bli en ny godkänd hundras. Rasen godkändes 1935 av den engelska kennelklubben och blev snabbt mycket populär och älskad. 

Staffordshire bullterriern är en utmärkt sällskapshund, som passar till de flesta hundsporter. Många staffeägare sysslar med både agility, lydnad, rallylydnad, viltspår, bruks och utställning med sina hundar. Staffen är en riktigt energisk, förarvek och humoristisk liten glädjespridare. Den är social, intensiv, väldigt positiv och älskar full fart, vilket de visar tydligt genom sina små glädjeskutt! Ljudliga gäspningar och ett ständigt pratande är vanligt förekommande i rasen, men vissa individer är mer ljudliga än andra. Rasen är välbalanserad och kompakt och äger en stor styrka i förhållande till sin storlek, vilket den många gånger också glömmer bort. Det viktigaste för staffen är att få vara med, oavsett om det handlar om soffmys, långa promenader eller andra aktiviteter. Staffen beskrivs som en social, lekfull och nyfiken hund som rent generellt inte visar några uttalade rädslor eller aggressioner. Staffens rosenöron och breda smile är även någonting som är karaktäristiskt för rasen.  

Staffordshire bullterrierns päls är släthårig och den saknar underull. Därför fryser staffarna lätt vid regn/rusk och vinterväder och behöver då täckas för att hålla värmen. Mankhöjden för en staff är mellan 36–41 cm, och vikten för hanarna förväntas vara mellan 13–17 kg och för tikarna mellan 11–15,5 kg. De tillåtna färgerna för en staff är röd, fawn, vit, svart, brindle eller blå, eller någon av dessa i kombination med vitt.